2010. október 25., hétfő

A dohányzás káros hatásai

Forrás: sulinet.hu

A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagy mértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A dohány a legfontosabb környezeti eredetű rákkeltő anyag, amely a daganatos halálesetek 25 %-át okozza. Ennek mechanizmusa az, hogy a nikotin más, a szervezetet érő rákkeltő anyagok hatását is erősíti.

Általában minden daganat keletkezése többlépcsős folyamat eredménye, több hatás összeadódva vezet a kontrolálhatatlan sejtosztódáshoz. A cigarettázóknál a tüdő- és gégerák sokkal gyakoribb, mint a nemdohányzók körében. A dohányzás a szív- és érbetegségeket is előnytelenül befolyásolja. A különböző márkák és dohányfélék között az egészségkárosító hatásban nincs különbség, és a filter is csak csekély mértékben csökkenti a káros hatásokat. Nincs az a kevés dohánymennyiség, amire azt lehetne mondani, hogy még ártalmatlan az egészségre.

A nikotintól való teljes tartózkodás - beleértve a passzív dohányzást is- szükséges ahhoz, hogy megerősítsük szervezetünket és minimálisra csökkentsük a betegségek kockázatát. Az eredményes leszokási kísérletek csak jó néhány év múlva javíthatnak jelentősen az egészségi állapotunkon. Az utolsó cigaretta után 20 perccel a vérnyomás és a szívfrekvencia eléri a normális értékeket, 12 órán belül a nikotin és a szén-monoxid szintje a vérben a felére csökken, és az oxigén mennyisége a normálisra térhet vissza. Ha egy napig nem dohányzunk, a szén-monoxid távozik a testből, a tüdő pedig az első reggel megtisztul a nyáktól és más füstös váladéktól.

Ha két napig is bírjuk, már nem lesz nikotin a szervezetben, meglepődve érzékeljük majd a világ ízeit és illatait. A légzés-, a keringés és az energiánk 2-8 hét alatt tér vissza a normális szintre, de legalább fél év kell a krónikus köhögések, hurutok gyógyulásához. Ezalatt a légzés kapacitása tovább nő. 5 dohánymentes év szükséges ahhoz, hogy a szívinfarktus kockázata felére csökkenjen, és 10 (!) év ahhoz, hogy a nemdohányzókkal "rughassunk labdába".

A tüdőrák kockázata a dohányzás abbahagyása után 10 évvel csökken a felére...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése